Tel: +44 (0)1865 300666

Kitchens, Bathrooms and Refurbishments

Contract Value: £54,648

St Aldates, Oxford

[dopts id="44"]

External repairs to a 6 storey stonework office block comprising replacement of stonework and brickwork including repairs to specialist guttering and re-decoration of facades.

Contract Value: £260,000

Sunrise Care Home, Wembley

[dopts id="45"]

Change of dwelling house to a Care Home. Internal refurbishments with alterations to the entrance and frontages of the premises to provide associated car and cycle parking, pedestrian and vehicular access and landscaping.

Contract Value: £1,555,000

Bathroom Refurbishments, SOHA Housing

Partnering Agreement with a local Housing Association for the refurbishments of 160 bathrooms in their housing stock. Works included installation of new sanitary ware as required, shower replacements and the fitting of electric wall fan heaters.

We have been fortunate enough to secure these works on a 3 yearly basis and are now in our 3rd term.

Contract Value: £1,110,000

Replacement Kitchens, SOHA Housing

Partnering Agreement with a local Housing Association for the provision and installation of 150No new kitchens per annum. Works include all associated plumbing, electrics, floor coverings, wall tiling and decorations.

We have been fortunate enough to secure these works on a 3 yearly basis and are now in our 3rd term.

Contract Value: £101,437

Corn Street, Witney, Oxfordshire

Grade ll listed building. Internal alterations, repairs and refurbishment.

[dopts id="49"]
Contract Value: £662,871

External Refurbishment of 17 No. Airey Houses

Considerate Constructors RegisteredThe external refurbishment of 17 Airey PRC houses with new structural frame, insulation, cladding, replacement roof coverings, windows and external doors and other ancillary works.

[dopts id="48"]

Refurbishment works consisted of the removal of existing PCC external cladding panels, removal of existing blown fibre cavity insulation, installation of new structural timber frames between existing PRC posts and existing structural load transfer to new frames to include new insulation and new aggregate coated, glassfibre external cladding panels, new roof covering of concrete interlocking tiles, new PVCu double glazed window units and new rainwater goods, soffits, new front door canopies and new front doors and door screens renewed in timber or PVCu.

We were awarded the Considerate Constructors Certificate of Compliance Award for the project

A Pre-Contract meeting was held between the Client, CDM Co-ordinator and ourselves to agree a schedule of works. The Client wrote to both council and private tenants to explain what would be happening and give estimated timescales for the project. As Main Contractor we also wrote to, and visited, tenants to introduce ourselves and to deliver an information sheet listing their requirements for internal and external works.
The client also wrote to adjoining private owners to enquire if they would also be interested in cladding or roofing works.
Residents adjacent to a communal grass area were contacted by the council to advise that we would be using the grass area as a site compound.

We appointed a Tenant Liaison Officer who met with tenants on a regular basis to inform them of works schedules and discuss any issues or queries they had. Tenants and carers remained in situ throughout the duration of the works necessitating extremely careful programming of works to ensure minimum disruption.

Some elements of the work necessitated special arrangements to be made with tenants over access e.g. the removal of concrete mullions/columns passing through windows.

Prior to removal the first floor ceiling joists were propped using 2Nr. adjustable props from the first floor ceiling with spreader boards situated at ceiling level and floor level. Loadings were then transferred to the concrete ground floor using a similar system of 2 Nr. adjustable props complete with spreader boards situated at ceiling level and floor level. Blocking pieces were inserted between the steel floor joists to prevent crushing or distortion. Once propping was in place the existing PCC mullions could be removed using a disc cutter. The window openings were sheeted to prevent the ingress of dust into the dwelling and where practicable wet cutting methods were used to minimise dust. The ECO beam and support columns could then be fitted ensuring they were fully wedged and bolted prior to removal of the propping system.

During this stage of the works the Site Manager arranged for the tenants to vacate the area for their safety and comfort.

Running concurrently with this contract we had also been awarded a contract from Oxford City Homes for Kitchen & Bathroom Refurbishments. Certain properties required work under both contracts therefore requiring careful planning and scheduling. A number of properties required window mullions to be removed to kitchen windows and we therefore needed to carry out the kitchen works after the external works.

With numerous sub-contractors employed to carry out works one of our primary concerns was to agree programmes for their works so they could be incorporated into the master programme. We were, during the course of the works, engaged in regular site meetings with these contractors to monitor their performance and ensure that works commenced and finished on time.

The work carried out by contractors was subject to the same procedures as directly employed personnel as such our Site Manager was responsible for verifying quality on site as outlined in the procedures contained in our ISO9001:2008 quality manual. It was his responsibility to check their materials and workmanship against the specification and industry standards. This involved regular visual inspection of the works and we would not allow subsequent work to proceed until each stage was checked and verified. The contractors representative was notified of any non-conforming work and proposals including a time scale would be agreed regarding rectification

We worked very closely with MBE Consultants on the construction of the framework for the new cladding boards, the installation of which was a very complex procedure.

The sequence of operations was of paramount importance with the transfer of load from old to new framework being critical.

Part of the work involved recladding the external PCC plank facades. The PCC planks were to be removed and disposed off site. As part of our waste management plan we segregated the PCC planks and took them to our waste recycling plant where they were crushed and reused as hardcore.

When fixing the new self finished cladding boards we were able to able to make some savings. The boards came in standard 1.20x2.40 sizes and by paying careful attention to setting out, treating each storey independently and particularly ensuring we started with a full width board either side of a window, we were able to use many off-cuts above and below the windows which resulted in reducing waste boards to an absolute minimum.

Tenants were given the choice of door style and a choice of colour for the cladding.

Contract Value: £259,043

Mill Street, Wantage

To refurbish original shop unit and accommodation into 2 Shop Units and 2 One Bedroom Units.

Works included:

  • Internal refurbishments
  • Plastering and redecorating
  • Floor coverings laid
  • Supply and installation of new kitchen units
  • Supply and installation of new sanitary ware
  • Service connections to 2 shop units and 2 flats
  • Various plumbing and electrical works
  • Damp proof course
  • Timber treatment
[dopts id="12"]

Sub-contractors were contracted for specialist elements of the work. Chosen from our list of ‘Approved Suppliers’ these companies were appointed because of their proximity to the works.

With numerous sub-contractors employed to carry out works one of our primary concerns was to agree programmes for their works so they could be incorporated into the master programme. We were, during the course of the works, engaged in regular site meetings with these contractors to monitor their performance and ensure that works commenced and finished on time.

The work carried out by contractors was subject to the same procedures as directly employed personnel as such our Site Manager was responsible for verifying quality on site as outlined in the procedures contained in our ISO9001:2008 quality manual. It was his responsibility to check their materials and workmanship against the specification and industry standards. This involved regular visual inspection of the works and we would not allow subsequent work to proceed until each stage was checked and verified. The contractor’s representative was notified of any non-conforming work and proposals including a time scale would be agreed regarding rectification.

In accordance with our Environmental Policy consideration was given to all purchases of materials or services. Thus all orders were placed with suppliers in close proximity to the works unless there were overwhelming economic reasons for sourcing elsewhere.

Contract Value: £284,62

John O’Gaunt Inn, Hungerford

Internal and External Refurbishment of a Listed Public House.

[dopts id="47"]

The initial scope of works comprised the complete internal refurbishment of this Listed Public House together with various external works.

The main items of work involved the following :

  • Strip out of the commercial kitchen
  • Refurbishment of Pub WC Facilities
  • Re-decoration of Pub Lounge and Dining area
  • Replacement of rotten Bay Windows
  • Re-decoration/Refurbishment of all private living areas including new bathroom suite, new ceilings throughout, re-plastering of all walls, plumbing and electrical works.
  • External works
  • Replacement of Rainwater items
  • Repair works to boundary wall
  • Re-painting of external walls
  • Roof repairs – replacement of Tiles, & Leadwork

Having taken down the ceiling in a number of the first floor bedrooms it became evident that the roof space was in a bad state of repair. A Structural Engineer was commissioned to prepare a full report, the outcome of which was that new roof trusses were to be installed to make the structure safe. As a Listed Building a further Listed consent needed to be obtained before works could proceed .

A design was approved incorporating the installation of oak roofing members fitted alongside the original roof structure. 

Contract Value: £1,364,047

Refurbishment of 92 Dwellings, Aylesbury

Considerate Constructors RegisteredHousing refurbishment works at Mandeville Road Estate, Aylesbury.  Refurbishment works were carried out to 92 number “rationalised” type Council properties and associated roofing works etc. to 101 adjacent privately owned properties.

The properties comprised three and four bedroom houses and one bedroom flats

Works included:

  • Thermal insulation upgrade to external walls and roofs.
  • Replacement cladding to external walls
  • Replacement windows, roof-lights and external doors.
  • Replacement door canopies.
  • Replacement of eaves gutters, down-pipes, fascia detail including removal of asbestos gutter support and adjusting roof coverings at eaves.
  • Replacement of certain roof coverings to create a tile stock.
  • Replacement of flat roof coverings, fascias and associated works to ground floor extension to 4 bedroom houses, to communal bin-stores and lobbies to flats and some attached stores.
  • Replacement of roof to attached stores.
  • Work to communal bin-stores and lobbies to flats comprising replacement of asbestos ceilings and external gates, redecoration to communal bin-store doors and frames and timber screens.
  • Replacement of electrical installation.

Work in connection with heating and hot water installations comprising alteration works to previous hot air duct and removal of redundant asbestos cement flue pipes, relocation and renew cold water storage tanks, removing redundant asbestos cement cold water tanks and new roof space boarding.

Properties included those with aluminium horizontal boarding and others with plywood rendered panels.  These were removed and replaced with new insulation batts, plywood, tilting fillet, breather membrane and trim closures at junctions with windows, adjoining permarock and exposed bottom edges (where applicable).  New vertical tile hanging and battens, lead flashings below window cills, abutting window openings, brick reveals and permarock (where applicable), mastic sealant.  Overflow pipes were extended where necessary.

Contract Value: £107,460

Longcot & Fernham C of E Primary School

[dopts id="43"]

The construction of a single storey extension together with alterations within the existing building to form a new staff room, kitchen, Head Teachers office, meeting room and ancillary space to suit the clients requirements. 

Works included:

  • Walls and ceilings repainted
  • Floor coverings laid – Marley Safetred sheet flooring in toilets, kitchen and corridors
  • Carpet laid in Staff room and Waiting area
  • Supply and installation of new kitchen units
  • Supply and installation of new sanitary ware
  • Redecoration of toilets and kitchens
  • Works to reception area
  • Various plumbing and electrical works.

Sub-contractors were contracted for specialist elements of the work. Chosen from our list of ‘Approved Suppliers’ these companies were appointed because of their proximity to the works.

With numerous sub-contractors employed to carry out works one of our primary concerns was to agree programmes for their works so they could be incorporated into the master programme. We were, during the course of the works, engaged in regular site meetings with these contractors to monitor their performance and ensure that works commenced and finished on time.

The work carried out by contractors was subject to the same procedures as directly employed personnel as such our Site Manager was responsible for verifying quality on site as outlined in the procedures contained in our ISO9001:2008 quality manual. It was his responsibility to check their materials and workmanship against the specification and industry standards. This involved regular visual inspection of the works and we would not allow subsequent work to proceed until each stage was checked and verified. The contractor’s representative was notified of any non-conforming work and proposals including a time scale would be agreed regarding rectification.

The contract was completed on time and with a saving on the tendered price.

In accordance with our Environmental Policy consideration was given to all purchases of materials or services. Thus all orders were placed with suppliers in close proximity to the works unless there were overwhelming economic reasons for sourcing elsewhere.

A three month defects inspection report was compiled by the Architects/Project Supervisor in October 2008. Our Site Manager returned to the school to verify all reported snags and defects. It was agreed that certain items on the report were not our responsibility. All other items were rectified immediately and to the client’s complete satisfaction.

At this stage we made an application for the fourth and final payment on the contract including the retention release.